Stacks Image 315





Stacks Image 85


Stacks Image 127

Stacks Image 79

Stacks Image 1376


Stacks Image 1372

Stacks Image 1374


PROMENADE

CLIENT: FORGOTTEN SPACES
LOCATION: PRESTON | UK
PROJECT TYPE: URBAN PIER ATTACHED TO STRUCTURE OF CAR PARK
YEAR: 2013
STATUS: COMPETITION ENTRY | COMMENDATION

Avenham car park, a 1970s multi-storey concrete structure, is situated on a triangular plot of land to the south of Preston’s city centre formerly occupied by a gasworks. From here the Preston Gaslight Company used to pipe coal gas around the city making it the first place outside London to introduce gas lighting.
Combining historical references to mass artificial lighting and its impact on leisure with the strong sculptural quality of the car park decks and ramps, led to the idea to propose an urban pier to revitalise the site. A wooden boardwalk reminiscent of seaside structures loops around the concrete frame, spiralling in opposite direction to the ramps and culminating in a viewing platform and activity base on top of the car park. This area provides a space for gentle physical activities and a tea pavilion in honour of the temperance movement. The boardwalk connects to the decks at the corners allowing users of the car park access and enabling the new and existing structure to share circulation elements.
At ground floor level a hard surfaced, urban square houses a museum of lamp posts and provides a focal point for routes from Winckley Square and the town centre, whilst the southern part of the site remains soft landscaped.
The site provides new leisure activities for the local community. The public will be able to walk, jog or cycle up and down the boardwalk whilst enjoying installations sited along the route. The rooftop garden and pavilion offer visitors astonishing views of the surrounding areas, making it an attractive destination for people living further afield.

The proposal was developed together with artist Jack Doyle.

Back