Stacks Image 315






Stacks Image 81

Stacks Image 2917

Stacks Image 2933

Stacks Image 2935

Stacks Image 1346

Stacks Image 1348


5 LOWER LUMB COTTAGE

CLIENT: PRIVATE
LOCATION: HEBDEN BRIDGE | UK
PROJECT TYPE: CONVERSION AND EXTENSION OF GRADE II LISTED COTTAGE
YEAR: 2013
STATUS: PLANNING APPROVAL AND LISTED BUILDING CONSENT GRANTED

Situated on the former estate of Lower Lumb Mill the cottage is built on a hillside with spectacular views into the Colden Valley. We were approached to suggest a way to rearrange and convert a dark, damp and convoluted interior into a comfortable modern home with a new extension maximising views of the surrounding scenery.
The design started with the circulation. Similar to the stepped landscaped garden, the stairs and the journey through the space of the three storey cottage have become the focal point of the revised layout. Stairs are arranged in a generous central core acting also as a light well and stack for natural ventilation based on buoyancy. Habitable rooms are positioned at either side of the stair core separated by sliding door or wall elements allowing flexible use of space and dissolving the boundaries with the circulation route. Interior spaces can easily be transformed from open plan to cosier traditional cellular arrangements as part of a dialogue between new and old building elements.
The ground floor feels open in character with the kitchen as a hub overlooking the living area and opening out into the dining area of the extension. Two guest bedrooms and bathroom are located at first floor level. The second floor is being converted into a master bedroom suite with its own bathroom and a gallery level retreat. Improvements to energy efficiency, introduction of a new underfloor heating system and possibly renewable energy sources will be incorporated as part of the conversion.
Externally, strong vertical elements and plain minimalist stone facade punctuated by few small windows in regular linear patterns are maintained. The new extension reads as part of the stepped walled landscape design with structural glazing distinctly marking the transition form old to new. Rearrangement of the steps to follow the gentle radius of the curved wall and provision of a terrace enhance the theatrical approach to the main entrance.


Back